Padovalı Marsiliusun Siyaset Kuramı - Celalettin Güngör - Barış Kitap

90.00TL
67.50 TL
Kazancınız: 22.50TL (25%)
Durum: Stokta yok



Ürün Açıklaması

Efensor Pacis, Ortaçağda siyaset kuramı üzerine yazılan en özgün kitaplardan biridir. Bunu, Prens (1513), Devletin Altı Kitabı (1976), Leviathan (1651) ve Yasaların Ruhu Üzerine (1748) gibi modern devlet gerçeğinin düşüncede belirdiği yapıtlarla değerlendirmek gerekir. Bu yapıtlardaki modernlik, siyaseti, dünya ve insan ötesi bir bağlamdan arındırma kavgasıdır. Bu kavga, siyasetin yeniden kurgulanması, yani dünyevi olarak düzenlenmesidir.

Defensor Pacisin bütün hedefi, Ortaçağda şeylerin düzenini saptıran gerçek kaynağın yani Roman Katolik Kilisesinin yıkılmasıydı. Bu yüzden papalığa karşı verdiği kavga onun yalnız birtakım iddialarına değil, gerçekten doğrudan varoluşuna yönelikti.

Marsiliusun kılavuzu, antik dünyanın pagan büyük öğretmeni Aristotelesti, Gerçekten 1. Konuşma, Ortaçağın din üzerinden çarpık kurguladığı şeylerin dindışı çözümlerini temellendirmesidir. 2. Konuşma ise teokratik söylemin dayanağı olan eksiksiz güç öğretisinin dünyevi olarak [1. Konuşma] değil, bu kez kutsallık içinde kalınarak çürütülmek çabasıdır.

Hıristiyanlığın doğmaları her ne ise Marsiliusun da yararlandıkları aynı kutsallardı. Ama değişen aynı birikimi, eleştirel akılla yeniden değerlendirmekti. Bu, mevcut aynı yapı gereçleri ile bambaşka bir yapı kurmak gibiydi. Bu yüzden Defensor Pacis, mevcut teslimiyet içinde kalmadığından , yani eski sakızı yeni ağızlarda çiğneme durumunda olmadığından, çıkarımları ile yeniydi.


Marka
Barış Kitap
Yazar
Celalettin Güngör
Sayfa
160 Sayfa
Kağıt
2. Hamur Kağıt
Boyut
13.50x21.00 cm
Basım Yılı
Nisan 2016
Barkod
9786054728527