Ernst A. Egli Türkiyeye Katkılar - Ali Cengizkan - TMOBB Mimarlar Odası Yayınları

%
25
İNDİRİM
9786050110487
%
25
İndirim
125.00 TL
93.75 TL
Stokta yok
Favori Listesine Ekle
Kargo Bilgisi

500TL ve üzeri Kargo Ücretsiz.

Ödeme Bilgisi

Ernst A. Egli Türkiyeye Katkılar - Ali Cengizkan - TMOBB Mimarlar Odası Yayınları

Ernst A. Egli, 1926 yılında Türkiyeye mimarlık eğitimi programının yeniden düzenlenmesi ve eğitim-öğretim yani okul yapılarının çağdaş ilke ve yöntemlerle tasarlanması amacıyla ülkeye çağrıldığında, kuruluş dönemindeki Türkiye Cumhuriyetinin üç temel geliştirme politikasının ortasında bulmuştu kendisini: Savaş yıllarının zorunlu politikaları yerini güçlü bir ülke nüfusu oluşturmak ve ilintili olarak çağdaş bir ulus-devlet kurmak düşünceleriyle pekişmiş biçimde yeni yönelimlere girdiğinde, sırasıyla sağlık, hukuk ve eğitim reformlarını yapmak zorunlu olmuştur. Bu, hemen hemen eşzamanlı öncelik adımlarının üçüncü halkasını eğitim reformu oluşturuyordu, ki sürdürülebilir, sağlıklı, çağdaş, üretim gücü yüksek bir toplumun inşası olanaklı olsun. Avrupanın gergin siyasal ikliminden kaçarak Türkiyeye sürgün gelen Almanca konuşan mimarlardan farklı olarak Egli, Clemens Holzmeisterin önerisiyle Viyanadan ülkeye davet alarak gelmişti.

Maarif Vekâletinde Cumhuriyetin modern bireylerinin yetişeceği okulların tasarımından sorumlu baş mimar olarak görevlendirilmiş, Güzel Sanatlar Akademisinde programlarını tanzim ve ıslah eylemek ve konferanslar vermek ve tedrisatta bulunmak görevlerini üstlenmiştir. Eglinin Akademide hayata geçirdiği giriş sınavıyla öğrenci kabulü, eğitim süresinin beş yıla çıkarılması ve ders programındaki yenilikler Türkiyede mimarlık eğitimine yön vermiştir. Sivil mimarlık mirasını kayıt altına alma ve bilinir kılma amacı taşıyan Milli Mimari Semineri, Eglinin yürütücülüğünde, asistanı Sedad Hakkı Eldemin yardımıyla 1930ların başlarında Akademide başlatılmış ve özgün bir birikim elde edilmiştir.

Türkiyede bulunduğu 14 yıllık süre içinde Egli, İsmet Paşa Kız Enstitüsü, Musiki Muallim Mektebi, AOÇ Kentsel Tasarımı ile Bira Fabrikası, Memur ve İşçi Lojmanları ve Hamamı, Ragıp Devres Villası, Fuat Bulca Evi, Etimesgut Örnek Köyü, Yüksek Ziraat Enstitüsü, Mülkiye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Biyoloji Enstitüsü, Türk Hava Kurumu İdare Binası ve Uçuş Okulu, Irak ve İsviçre Büyükelçilikleri gibi Cumhuriyet dönemi modern mimarlığının önemli yapılarına, aralarında Niğde, Edirne, Balıkesir, Samsun ve Denizlinin ilçelerinin
bulunduğu kent ve kasabaların imar planlarına imza atmıştır. 1938de Atatürkün ölümüyle üzerindeki koruyucu eli kaybetmiş ve değişen siyasi iklim nedeniyle 1940 yılında Türkiyeden ayrılmıştır. 1953 yılında Birleşmiş Milletler göreviyle yeniden Türkiyeye gelmiş, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Fakültede kurulan Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsünde dersler vermiştir. 1955 yılında yeniden ülkesi kabul ettiği İsviçreye dönen Egli, 1974 yılında Zürihte yaşama veda etmiştir.

 

Yazar:
Sayfa:
322 Sayfa
Kağıt:
Kuşe Kağıt
Boyut:
23.50x32.00 cm
Basım Yılı:
Ekim 2017
Barkod:
9786050110487
TMOBB Mimarlar Odası Yayınları