Sivas Halk Kültürü Araştırmaları - Kolektif - Paradigma Akademi Yayınları

%
10
İNDİRİM
9786255548504
%
10
İndirim
800.00 TL
720.00 TL
Temin süresi 2-4 iş günüdür.
Kargo Bilgisi

Sabit kargo ücreti 60TL

600TL ve üzeri Kargo Ücretsiz

Ödeme Bilgisi

Sivas Halk Kültürü Araştırmaları - Kolektif - Paradigma Akademi Yayınları

Zengin maddi ve manevi kültürü ile Sivas, Türkiye Cumhuriyetinin İç Anadolu Bölgesinde yer alan illerden biri olup tarihî süreç boyunca kendine özgü varlığını koruyabilmiş ender şehirlerdendir. Sivas; tarihi derinliği, doğal güzellikleri ve konukseverliğiyle harmanlanmış bir kültüre ev sahipliği yapmaktadır. Sivas, tarih boyunca çeşitli medeniyetlere - Hititler, Frigler, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı- ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetler şüphesiz birçok kültürel unsuru Sivasa miras olarak bırakmıştır. Sivas ise bahsi geçen tüm bu medeniyetlerden aldığı birtakım unsurları Türk kültürü potasında eriterek kendine has bir kültürel yaşam geliştirmiştir. Bu minvalde geleneksel yaşam, el sanatları, halk mutfağı, halk mimarisi, halk inançları gibi birçok kültürel örüntü Sivasta özel bir yere sahip olmuştur.
Sivasın kültürel mirasinin önemli parçaları olan Gök Medrese, Çifte Minareli Medrese, Buruciye Medresesi ve Divriği Ulu Camii ve Şifaiye Medresesi (Sivas Darüşşifası) kent yaşamını şekillendirmiş, ortaya Türk medeniyetinin nadir incilerini çıkarmıştır. Bunun dışında Sivas yöresine özgü motifler; el sanatları, halıcılık, kilimcilik ve bakırcılık geleneksel el sanatlarını beslemiştir.
Sivasın en büyük zenginliklerinden biri de şüphesiz somut olmayan kültür mirasıdır. Bunlar arasında âşıklık geleneği, sözlü kültür ürünleri, folklorik oyun ve türküleri, efsaneleri, masalları yer almaktadır. Sivas âşıklık geleneğinin yetiştirdiği en önemli ozanlardan Pir Sultan Abdal, Ruhsatî, Kul Himmet, Aşık Veysel, Zaralı Halil Söyler, Mesleki, Aşık Talibi, Recep Kamil gibi isimler vardır. Bu isimer başta Sivas olmak üzere aşk, ölüm, hasret, yiğitlik, tabiat, din ve tasavvuf gibi temaları işlemişlerdir. Sivasta âşıklık geleneği çeşitli yönleriyle canlılığını devam ettirmektedir. Sivas türküleri, bağlama ve sözleriyle yöreye özgü bir sanat anlayışı şekillendirmiştir. Ayrıca Sivas, kültürel değerlerin yaşatıldığı yer olarak Aşıklar Şenliği ve Bal Festivali gibi etkinliklerle de öne çıkmıştır.
Sivas Halk Kültürü kitabı alanında uzman akademisyenler tarafından hazırlanmıştır. Kitap tamamıyla Sivasa ait olup Sivasın halk kültürünün çeşitli yönleriyle derinlemesine incelendiği bir eser hüviyetindedir. Sivasın halk kültürünün anlatıldığı bu kitapta kültürel mirasın kayıt altına alınması ve gelecek kuşaklara aktarılması hedeflenmiştir.

Yazar:
Sayfa:
289 Sayfa
Kağıt:
1. Hamur Kağıt
Boyut:
16.00x24.00 cm
Basım Yılı:
Şubat 2025
Barkod:
9786255548504
Paradigma Akademi Yayınları